Dieta stosowana przez nas na co dzień zawiera zbyt dużo węglowodanów. Jej efektem może być najpierw podwyższony poziom cukru we krwi, a następnie cukrzyca. Jeśli nagle zauważamy u siebie rozdrażnienie, ciągłe zmęczenie i wzmożone pragnienie koniecznie powinniśmy zbadać krew.
Podwyższony nawet tylko lekko poziom cukru jest już sygnałem do działania. Najpierw trzeba wyeliminować z codziennej diety cukier i produkty pszeniczne. Doskonałym naturalnym lekiem są przyprawy. Każdy diabetyk powinien zaprzyjaźnić się z cynamonem, który spowalnia proces rozkładu węglowodanów, dając organizmowi więcej czasu na ich wchłanianie. Pieczone owoce posypane cynamonem, herbata czy płatki z jego dodatkiem są nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne.
Dobroczynne działanie ma również bazylia, zatrzymująca stany zapalne trzustki i zwiększająca produkcję insuliny. Podobne właściwości znajdziemy w pietruszce. Posiada ona zdolności oczyszczania krwi z toksyn a przez to nie dochodzi do infekcji trzustki. Oczywiście najlepsze właściwości posiadają zioła świeże, najlepiej prosto z ogródka czy z doniczki.
Dla cukrzyków, którym ciężko rozstać się z cukrem natura również przygotowała rozwiązanie. Stewia, którą kupić można pod postacią proszku albo w doniczce jest 300 razy słodsza od cukru. Łyżeczka suszonych liści tej rośliny zastępuje pół szklanki cukru. Inną naturalną słodyczą jest lukrecja. Nie dość, że słodsza od cukru to dodatkowo reguluje poziom glukozy we krwi. W każdym markecie i sklepie ze zdrową żywnością dostaniemy ksylitol. Czasem występuje pod nazwą cukru brzozowego. Doskonale słodzi i działa przeciwzapalnie. Bardzo dobrze działają również ziołowe herbatki, które pobudzają trzustkę do pracy.
Warto pomyśleć o zmianie diety zanim jeszcze zauważymy niepokojące objawy. Ograniczenie spożycia cukru z pewnością będzie korzystne dla całego organizmu.